- Een huis bemachtigen in de huidige zeer krappe woningmarkt is op zijn zachtst gezegd een uitdaging.
- Vaak is een biedingsoorlog onvermijdelijk. Gemiddeld moesten kopers bijna 2 procent meer bieden dan de vraagprijs in het derde kwartaal van dit jaar.
- Onder dat getal gaan regionale verschillen schuil. Business Insider zocht uit hoe het zit met overbieden in 76 Nederlandse regio’s.
Een huis bemachtigen in de huidige zeer krappe woningmarkt wordt een steeds grotere uitdaging.
De huizenprijzen, die al torenhoog waren, stegen vorig kwartaal verder met het snelste tempo in twintig jaar. Een bestaande koopwoning wisselde voor gemiddeld 354 duizend euro van eigenaar. Dat is bijna tien keer het modale inkomen!
In november hield de hausse op de woningmarkt aan. Volgens de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd een gemiddelde woning in die maand bijna 9 procent meer waard vergeleken met een jaar eerder.
De ongekende prijsstijging kan deels verklaard worden door een nijpend tekort aan aanbod. Volgens makelaarsclub NVM kan consument bij zijn zoektocht gemiddeld nog maar uit twee woningen kan kiezen. Normaal gesproken kan er een keuze gemaakt worden tussen de 5 tot 10 woningen.
Dat leidt tot hevige concurrentie tussen potentiële kopers. Om verzekerd te zijn van een huis waar je een oog voor hebt, moet je vaak boven de vraagprijs bieden.
In dat geval is het belangrijk om een idee te hebben hoeveel hoger je bod moet zijn om de concurrenten te verslaan.
Een succesvol bod ligt 2 procent boven vraagprijs
Voor een gemiddelde verkochte woning in Nederland werd vorig kwartaal
1,9 procent boven de laatste vraagprijs betaald, aldus de NVM in een analyse over de woningmarkt.
Bij appartementen wordt zelfs gemiddeld 3,5 procent overboden. Bij vrijstaande woningen ligt de verkoopprijs gemiddeld nog wel zo'n 1,2 procent onder de vraagprijs.
Een landelijk gemiddelde is handig, maar niet precies genoeg om te weten hoeveel je in een bepaalde regio boven of onder de vraagprijs moet gaan zitten.
Business Insider heeft bij de NVM gegevens opgevraagd over hoeveel er in het afgelopen kwartaal in elke van de 76 regio's werd over- of onderboden.
In deze regio's moet je overbieden
De kaart hieronder laat zien in welke regio's je moet moet overbieden en waar je minder dan de vraagprijs kunt neertellen. De gemiddelde verkoopprijs lag vorig kwartaal in 63 van de 76 regio's boven de vraagprijs. Deze zijn donkergroen, turquoise en lichtroze gemarkeerd op deze kaart:
Zoals je ziet werd in de donkergroen gekleurde regio's Almere, Groningen en Amsterdam het meest overboden.
Almere voelt uitstralingseffect Amsterdam
De biedingsoorlog om woningen in Amsterdam lijkt deels te zijn verschoven naar de nabij gelegen regio's. In het derde kwartaal werd namelijk het meest overboden in Almere. Daar lag de transactieprijs gemiddeld 6,7 procent boven de vraagprijs.
Ook in andere gebieden rond de hoofdstad gingen woningzoekers de strijd met elkaar aan. In de Zaanstreek werd gemiddeld 4,4 procent overboden, bijna net zoveel als in Amsterdam (4,6 procent). De regio Haarlemmermeer bleef met 3,9 procent niet ver achter.
Alleen in 't Gooi bleef het opvallend rustig. Daar werden woningen gemiddeld 0,2 procent onder de vraagprijs verkocht. Een mogelijke verklaring is dat huizen daar wel erg duur zijn. De gemiddelde verkoopprijs van 516 duizend euro is zelfs voor Amsterdamse begrippen hoog (485 duizend euro).
Dezelfde logica verklaart ook de grote interesse in Almere, waar een doorsnee woning vorig kwartaal tegen slechts 317 duizend euro van eigenaar wisselde. Dat is goedkoper dan in Haarlemmermeer (421 duizend euro) of Zaanstreek (347 duizend euro).
Groningen is het nieuwe Amsterdam
Dat Groningen het nieuwe Amsterdam van de woningmarkt is, wordt snel duidelijk uit de gegevens over hoeveel er vorig kwartaal gemiddeld overboden werd: 5,3 procent.
Dat komt bovenop de sterke stijging van de huizenprijs. Woningen in de provincie Groningen stegen volgens de rapportage van woningmarktdienstverlener Calcasa in het derde kwartaal met 11,3 procent het hardst van alle andere regio's in het afgelopen jaar.
Cijfers van de NVM over het derde kwartaal bevestigen dat de huizenprijs in de stad Groningen en omstreken sterk steeg: een plus van 10,5 procent op jaarbasis. Dat is hoog in landelijk perspectief.
Lees meer over de Groningse huizenmarkt: ‘Groningen is het nieuwe Amsterdam van de woningmarkt’ – 4 verklaringen voor de opmars van de provincie
In deze regio's is overbieden op huis minder nodig
De 13 regio's waar woningen gemiddeld onder de vraagprijs werden verkocht, liggen voornamelijk buiten de Randstad: Oost- en Zuid-Friesland, Zuidwest-Drenthe, Oss, Noordoost-Groningen, Uden, Zeeuws-Vlaanderen, Waalwijk Drunen, Kop van Overijssel, Opsterland en Almelo.
Ben je in een van die regio's geïnteresseerd, dan is het wel handig om te weten dat je waarschijnlijk niet een heel grote korting op de vraagprijs kunt bedingen: de gemiddelde transactieprijs lag in de periode slechts 0,7 procent onder de vraagprijs.
Bovendien is het nog steeds mogelijk om een huis in Almere, Groningen of Amsterdam te bemachtigen zonder over te bieden. Dan moet je op zoek gaan in de minder gewilde buurten binnen de regio's.
De onderstaande kaart laat het percentage woningen per regio zien waar meer betaald werd dan de vraagprijs:
Bij iets minder de helft van de verkochte woningen lag de verkoopprijs in het derde kwartaal onder de vraagprijs.
In Almere was het nog bij 14 procent van de transacties mogelijk om niet te overbieden. In Groningen was dat het geval bij iets meer dan een kwart van de verkochte woningen.
In Amsterdam kregen ruim een derde van kersverse huiseigenaren de sleutels van hun nieuwe huis zonder te overbieden.
In de minst populaire regio's zoals Oss, Zuidwest-Drenthe en Almelo lag de verkoopprijs bij meer dan twee derde van de transacties onder de vraagprijs.
Lees meer over de huizenmarkt:
- Huizenprijs daalt in 2021, hypotheekrente stijgt en koopkracht ook: huizen iets beter betaalbaar voor starters, denkt ING
- Geen dip op de huizenmarkt, maar een stijging van de huizenprijs met bijna 6% in 2021, denken economen van Rabobank
- Funda: meer mensen willen verkopen maar de woningmarkt blijft krap – op deze volgorde sneuvelen 3 woonwensen